RC modellek

Ez a blog az RC modellezésről szól. Szeretném az alapoktól kezdve összegyűjteni a hasznos információkat, tudnivalókat erről a tuti hobbiról.

Szavazás

Friss topikok

  • Paco Modell: Sziasztok Szívesen segítünk minden modellezést kedvelőnek, vagy érdeklődőnek. Ha kérdésed van ford... (2017.04.09. 22:10) A rádióirányítású modellek fejlődése
  • Andrea Szappanos: Aki szeretné bővíteni az RC hajó gyűjteményét vagy alkatrészeket vásárolna, annak van egy nagyon j... (2013.07.14. 11:01) Mit is jelent az RC modellezés?
  • Andrea Szappanos: Szia, én Rc autókat szoktam rendelni, mégpedig innen: shop.modell.hu/rc-auto.html. Itt a vevőszolg... (2013.07.14. 10:58) A modellezés
  • Patris: P.s.: rcoffroad.pecsielet.hu/ Ezt nem láttam a listában. Ahogy a www.nemesikle.hu -t sem. Ezek ... (2010.08.26. 08:06) A pályák megközelítése
  • Rcmodellezes.blog: A hiba javítva a képen, köszi hogy szóltál öcskös!! Én is remélem, hogy egyszer eljutok oda, hogy ... (2007.12.19. 20:22) Az RC-modellek tömegtermelése, fő csoportjai

Utolsó kommentek

  • Paco Modell: Sziasztok Szívesen segítünk minden modellezést kedvelőnek, vagy érdeklődőnek. Ha kérdésed van ford... (2017.04.09. 22:10) A rádióirányítású modellek fejlődése
  • Andrea Szappanos: Aki szeretné bővíteni az RC hajó gyűjteményét vagy alkatrészeket vásárolna, annak van egy nagyon j... (2013.07.14. 11:01) Mit is jelent az RC modellezés?
  • Andrea Szappanos: Szia, én Rc autókat szoktam rendelni, mégpedig innen: shop.modell.hu/rc-auto.html. Itt a vevőszolg... (2013.07.14. 10:58) A modellezés
  • Patris: P.s.: rcoffroad.pecsielet.hu/ Ezt nem láttam a listában. Ahogy a www.nemesikle.hu -t sem. Ezek ... (2010.08.26. 08:06) A pályák megközelítése
  • Patris: Szia! Csak azért írok, hogy tudd, nem vagy egyedül, és úgy gondolom, hogy kell egy ilyen blog, am... (2010.08.26. 08:03) A pályák megközelítése
  • Utolsó 20

Linkblog

A rádióirányítású modellek fejlődése

2007.11.20. 23:30 RC-blog

A rádió-távirányítású modellek kialakulásának története:

A rádió-távirányítás modellekben való első általános felhasználása csak az 1950-es évek elején kezdődött meg, ezek még nagyon kezdetleges, egycsatornás, saját készítésű szerkezetek voltak, a komolyabb vezérlők sorozatgyártása csak később indult meg.
 

Kezdetben gyakran csak gátlóművet (gátlómű: az olyan szerkezet, ami a súly vagy rugó által forgatott kerékrendszer forgását ütemesen szabályozza, lassítja) vagy (gyakran gumimeghajtást) használtak a modellek mozgatásához, nem léteztek még a mai fejlett elektromos és benzines, tenyérnyi motorok.

Később a szériagyártású modellező szettek már gyakran magukban foglalták a földön álló jeladót, az egyetlen vevőt pedig a gépbe építették, így a hosszú, ostorszerű antennával felszerelt repülők már teljesen elszakadhattak a földtől.

Ezek a korai rendszerek változatlanul „super-regenerative” áramkörökkel működtek, amelyek zavarták egymást, ha egy adott távolságon belül volt a két jeladó. 

A technika rohamosan fejlődött, aminek eredményként a modellezéshez szükséges felszerelések tömege egyre jobban csökkent, ezért a modellezés egyre gyakrabban, és több területen került alkalmazására.

Később az egycsatornás jeladókat leváltották a többcsatornások, és a rádiójel rezgésszámának megválasztását lehetővé tevő frekvencia-stabilizáló kristályok még nagyobb szabadságot adtak a modellirányítás fejlődésének.

Az erős akkumulátorokra való egyre nagyobb igény is bizonyította a rádió-irányítású modellek sikerességét.

A 1960-as évek elején megindult a tranzisztorok gyártása, és ez az esemény teljesen felforgatta a benzines és elektromos motorok irányítására használt adóvevők sorsát, amelyek ez által még egyszerűbbek lettek.
A „super-hetrodyne” áramkörök megjelenése lehetővé tette, hogy több különböző jeladó működjön szorosan egymás mellett.

A többcsatornás modell-irányítás:

Rádió-távirányítás (néha R/C-nek rövidítik) fogalma alatt azt értjük, amikor rádió jeleket használunk fel valamilyen eszköz távolból történő irányításához. Gyakran ezen kifejezés alá soroljuk a kézi jeladóval vezérelt modell autók, hajók, repülők, és helikopterek csoportját is.
Az ipari, katonai és tudományos kutatói szervezetek is éppúgy használják a rádió-távirányítású technikát, mint a modellezők.


 

 

A vezérlési módok fejlődése:

Az 1960-as években a tranzisztoros berendezések forgalomba kerülésének köszönhetően gyors fejlődésnek indult az első, teljesen méretarányos, szervóval működtetett modellek elterjedése, bár ezek nagyrészt még mindig csak amatőrök keze által készített gépek voltak, de már a kereskedelemben is kapható, sorozatban gyártott alkatrészekből építették a modelleket.

Az 1980-as években az integrált áramkörök megjelenése még olcsóbbá tette az elektronikai termékeket, amelyek kicsi méretükkel és nagyon kis tömegükkel teljesen megfeleltek az elvárásoknak, aminek eredményeként a rádió-távirányítás széles körben elterjedté vált.


Integrált áramkör:

Az 1990-es években a miniatürizált berendezések már széles körben elterjedtek, ezáltal lehetőség nyílt, hogy az egészen kicsi modelleket is távirányítással vezérelhessük, és 2000-re már hétköznapi dolognak számított a rádió távirányítás az olcsó játékokban is.

Ezzel egyidejűleg a modellezők találékonysága szüntelenül tombolt, és az amatőr modellezők a legújabb technikai megoldásokat és alkatrészeket felhasználva olyan széles körbe kiterjesztették a modellezés ágazatát, hogy a gézturbinás meghajtású repülőgépeket, helikoptereket, és tengeralattjárókat is építettek, hogy csak néhányat említsek.

Ez egy modell gázturbina!!!


Mielőtt még nem létezett a rádiós távirányítás, sok modellben egyszerű olvadóbiztosítékot, vagy óraszerkezetet használtak a repülők kormányzásához, vagy a repcsik vitorlázásának időzítéséhez. Néha egyszerű óraszerkezetes vezérlők irányították a modell mozgását és befolyásolták egyéb viselkedését is.

A másik módszer, amikor kikötik a modellt egy adott ponton, (középpont), és a középpont körül, a kötél hosszának megfelelő sugarú körön futtatják körbe-körbe a modellt. Ez leginkább autó, és hidroplán modelleknél elterjedt megoldás, de szerintem nem lehet túl izgalmas. Az elektromos hajtású, középpont körül keringő repcsik irányítását „round the pole” - középpont körül keringő- vezérlésnek, a belsőégésű motorok hasonló irányítását pedig „control line (USA: u-control)” vezérlésnek hívják (az amerikaiak), de nálunk ugyanazt jelenti, működési elve azonos.

 középpont körül keringő modellek

 

 







1 komment

Címkék: modellezés gázturbina rc modell modell gázturbina

A bejegyzés trackback címe:

https://rcmodellezes.blog.hu/api/trackback/id/tr29236375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paco Modell 2017.04.09. 22:10:07

Sziasztok
Szívesen segítünk minden modellezést kedvelőnek, vagy érdeklődőnek. Ha kérdésed van fordulj hozzánk bizalommal. www.pacomodell.hu/
A lap első képén az általunk már 30 éve tervezett és gyártott PEPINO PC-01 gumimotoros repülőmodellünk van. Ez még nem RCmodell, de rengeteg gyermek szerette meg vele a repülőmodellezést.
www.pacomodell.hu/rc-modell/jatek-repulo/pepino.html
Jó modellezést, jó szórakozást!
süti beállítások módosítása